Suomidigi

Tuoreet Eurooppalaiset julkilausumat – antavatko potkua digitalisaatioon?

Juhani Korhonen

Kuluvana vuonna on Euroopassa hyväksytty Suomen kannalta kaksi merkittävää digitalisaation julkilausumaa. Huhtikuun lopulla Pohjolan ja Baltian maiden ministerit yhteisesti hyväksyivät Digital North -julkilausuman Oslossa. Lokakuun alussa puolestaan digitalisaatiosta vastaavat EU- ja EFTA -maiden ministerit allekirjoittivat Tallinnassa julkilausuman (Tallinn Declaration on eGovernment), jolla haetaan Euroopan julkisen hallinnon digitalisaation kehitykselle yhteisiä tavoitteita.

Oslon julkilausumassa Pohjolan ja Baltian maat julistavat itsevarmasti, että ne haluavat olla digitalisaation edelläkävijöitä Euroopassa. Tavoitteena on digitaalisesti toimiva hallinto, jonka palvelut toimivat rajojen yli, alueen yrityselämän kilpailukyvyn parantaminen sekä edistyneet digitaaliset sisämarkkinat Pohjolan-Baltian alueella.

Tallinnan julkilausuma keskittyy sähköiseen hallintoon. Se sisältää pitkän listan toimenpiteitä erityisesti jäsenmaille (joitakin myös komissiolle), toisin kuin vuosi sitten hyväksytty EU:n Sähköisen hallinnon toimintaohjelma. Siten Tallinnan julkilausuma on nimenomaan jäsenmaiden asia.

Tallinnan julkilausuman toimenpiteet rakentuvat samoille kuudelle periaatteelle kuin Sähköisen hallinnon toimintaohjelma. Keskeisimmät mielestäni ovat: Digital by default (Oletusarvona digitaalisuus), Once only (kysytään vain kerran) ja Interoperability by default (yhteenoimivuus oletuksena). Jos kaksi ensin mainittua periaatetta, yhteentoimivuutta unohtamatta, saadaan toteutettua edes puoliksi ajatellusta tasosta, niin varsin paljon on saavutettu.  Julkilausuma korostaa kansalaisten ja yritysten oikeutta digitaalisiin palveluihin.

Tiedon vapaa liikkuvuus on yksi harvoista uusista asioista julkilausumassa. Viro olisi halunnut kutsua sitä EU:n viidenneksi vapaudeksi (perustamissopimuksissa säädettyjen neljän vapauden rinnalla), mutta monet vanhemmat EU:n jäsenmaat eivät olleet valmiita edes tällaiseen kuvainnolliseen ajatukseen.  Viro joka tapauksessa ajaa parhaillaan asetusta muun kuin henkilötiedon vapaasta liikkuvuudesta Euroopassa.

Mitä hyötyä näistä julkilausumista saadaan?

Julkilausumia on toki annettu ennenkin. Osa niistä muistetaan, osa unohdetaan parin vuoden päästä. Osa julkilausumista vie asioita eteenpäin, osa ei mihinkään.  Myönteinen esimerkki on Malmön eGovernment -julkilausuma vuodelta 2009, jonka pohjalta syntyi ensimmäinen EUn sähköisen hallinnon toimintaohjelma.

Kahdessa tuoreessa julkilausumassa on pari huomionarvoista seikkaa: Oslon julkilausumassa ovat Pohjoismaiden lisäksi mukana Baltian maat. Yhteistyötä on aiemminkin viritetty näiden ns. N8 maiden välille eri politiikan sektoreilla, mutta ensimmäistä kertaa nämä maat antoivat yhteisen julkilausuman tietyn politiikan alueesta.

Tallinnan julkilausuman allekirjoitti 35 EU- ja EFTA-maiden ministeriä tai heidän valtuuttamansa. Niin suuri Saksa, kuin pieni Liechtensteinkin. Ja nimenomaan allekirjoittivat sen perinteisesti mustekynällä! Vieläpä siten, että kustakin allekirjoittajasta otettiin valokuva allekirjoitushetkellä.  Tämä seremonia saattaa lisätä maiden sitoutumisen astetta. Ei voi muuta kuin onnitella Viroa siitä, että onnistuivat saamaan kaikki nämä maat julkilausuman taakse.

Muste paperilla ja yhdessä kilistellyt cocktail-lasit eivät kuitenkaan takaa sitä, että yhteistyö alkaa luistaa ja hommat etenevät. Kaikki maat eivät ole myöskään ole samalla lähtöviivalla, eivätkä etene samassa tahdissa.  Yhteistyöprojekteja kuitenkin parhaillaan käynnistetään, ja osa on jo menossa niin Pohjolassa kuin koko Euroopassa. On helppo veikata, että osa ehdotuksista ottaa tuulta alleen ja osa ei. Jos edes kohtuullinen osa ehdotetuista toimenpiteistä etenee, niin konferenssimatkustaminen ja isäntämaiden tarjoilut eivät menneet ihan hukkaan. Ainakin Suomi saa näistä vauhtia ja selkänojaa omille digihankkeilleen.

Tärkein anti on kuitenkin se, että nämä julkilausumat antavat yhteisen suunnan digitaaliselle hallinnolle niin Pohjolassa kuin koko Euroopassa.

digitalisaatiojulkilausumakansainvälinen yhteistyö

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *