Digikärkihankkeet

Kokeilujen kautta kokonaisvaltaisempaa kehittämistä

Ira Alanko

On kaikkien tiedossa, että ketterä kehittäminen, palvelumuotoilu, lean start -up menetelmät ja kokeilut ovat toisiaan tukevia ajatus- ja toimintamalleja joilla pyritään mahdollisimman toimivaan ratkaisuun – tehokkaasti ja nopeasti. Käytännössä nämä asiat pyritään kuitenkin usein lokeroida ja pitää erillään, ehkä yksinkertaistamisen tarkoituksella.

Kysyin keväällä yhdeltä merkittävää julkista palvelua kehittävältä taholta miten he ovat ottaneet huomioon vaadittavan kulttuurimuutoksen teknisen kehittämisen ohella. Vastaus kiteytti yhden julkisten palvelujen kehittämisen suurimmista haasteista tänä päivänä – ”Me vastataan teknisestä kehittämisestä, ei meidän tehtävä ole työstää sitä puolta.” Tässä tilanteessa kulttuurimuutokselle ei oltu vastuutettu omistajatahoa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei asia tule etenemään tarkoitetulla tavalla ja jälkeenpäin pohditaan miksi palvelu ei vastannutkaan odotuksia.

En varmaan ole ainoa, joka huolestuu, kun viranomaisten yhteistyön odotetaan ottavan suuren loikan pelkästään digiratkaisuilla. Kyse on toiminnallisesta muutoksesta, ei vain teknologiasta. Olen itse tekoälyn ja robotiikan kannattaja, mutta kyllähän julkishallinnolla täytyy olla osaaminen ja ymmärrys, jotta voimme myös ottaa huomioon eettiset ja toiminnalliset vaatimukset. Miten muuten varmistamme, että me sanelemme miten koneisto toimii eikä toisin päin? Ja usein tällä hetkellä tuntuu, että tapahtuu juuri toisin päin.

Kokeiluilla kohti kulttuurimuutosta

Kokeileva Suomi -kärkihanke on siitä ainutlaatuinen, ettei se näppärästi sovi mihinkään laatikkoon, vaan se sopii luontevasti moneen kokonaisuuteen ja muuttaa muotoaan, kun näkökulma asiaan muuttuu. Meille on annettu mandaatti ja tehtävä haastaa normeja, niinpä nostammekin kissan pöydälle ja puhumme tarvittavasta kulttuurimuutoksesta.

Kokeilut eivät palvele pelkästään digiä, joten ne on helppo sivuuttaa. On paljon näyttöä siitä, että kokeilut ovat erinomainen työkalu parhaiden toimintatapojen ja yhteistyömallien löytämiseen. Ainahan on helpompi sivuuttaa, kuin puhua vaikeista asioista.

Kokeilun paikka avaa paljon mahdollisuuksia

Kokeilunpaikka.fi -alusta on luotu, jotta ainakin kokeilujen osalta noudatettaisiin avoimuuden periaatteita – ihan lähdekoodista lähtien. Avoimen tuotteen hallintamalleissa ei Suomessa ole viime vuosien aikana otettu isoja loikkia eteenpäin – ehkä tämä alusta voi tehdä oman osansa asian edistämiseksi. Potentiaali kokeiluille miten tekoäly ja louhinta voi ratkaista isojen datamäärien käsittelyn on melkein rajaton tässä työkalussa.

Kokeilun paikka on myös paljon muuta. Demos Helsingin ja Suomen ympäristökeskuksen tekemä selvitys tunnisti kaksi ongelmakohtaa Suomen kokeilukentässä – pienkokeilujen rahoitus ja toimivien ratkaisujen skaalaus kaikkien käyttöön. Tähän haasteeseen hallitus kohdisti 2 miljoonaa euroa, ja siksi kokeilunpaikka.fi on luotu. Ajatelkaa, mikä vaikutus sillä voi olla, jos löydämme joustavampia tapoja rahoittaa pienimuotoisempaa toimintaa – se jossa nimenomaan piilee suurin innovaation potentiaali. Ja sitten saisimme vielä opit ja tulokset kaikkien kiinnostuneiden käyttöön. Ei ole rakettitiedettä, mutta uskokaa vaan, tämä on todella vaikea asia toteuttaa. Onneksi käytössäni on huippuosaava, motivoitunut ja luova tiimi.

Kokeilun paikka on ollut myös oiva mahdollisuus tehdä tutkimus matka siihen mikä on järkevä tehdä diginä ja mihin tarvitaan ihmisten välistä vuorovaikutusta. Ei ole helppoa tyhjästä polkaista toimivaa ratkaisua tähän – siksi julkaisimmekin keskeneräisenä ja kehitämme sen mukaan, kuin kokemus ohjaa.

Tarvitaan rohkeutta kyseenalaistaa!

Toivon jatkossakin julkisen hallinnon tekevän rohkeita avauksia – halu aidosti uudistaa on selkeästi olemassa, mutta missä on meidän rohkeus kyseenalaistaa? Tällä hetkellä voin kymmenellä sormella nimetä rohkeimmat toimijat julkishallinnossa digikentällä. Mm. D9 on tehnyt uudisraivaajan työtä, ja tiimi onkin ylityöllistetty. Me emme saavuta suurta, jos emme ota riskejä.

Ottakaa tekin härkää sarvista ja haastakaa itseänne – missä minä voisin laajentaa omaa ajatusmaailmaani ja miten osaamistani pitäisi kehittää? Tulevaisuus selonteon ensimmäisessä vaiheessa nostaa työn murroksen tapetille. Mitä sinä teet asian ratkaisemiseksi? Kyllä, se koskee sinuakin.

kokeilevasuomikokeilunpaikkakokeilutkulttuurimuutos

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *